Gündem

Yunanistan Drahmi'ye dönse kaç para eder?

Yazan: Mert Kol

Yunanistan Euro bölgesinden çıkartılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olasılık gerçekleşirse eski para birimi drahminin kaç para edeceği ise belirsiz

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz başta Avrupa olmak üzere tüm dünya piyasalarını etkiliyor. Avrupa Birliği'nin, Yunan hükümeti için hazırladığı yardım ve tasarruf paketi onay için masada bekliyor. Piyasaları rahatlatmayı ve Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkmasını önlemeye dönük olan 130 milyar Euro'luk yardımı, Papandreu hükümeti hemen kabul etmeyip referandumla halkına soracağını duyurdu. Referandum sonucunun olumsuz çıkması durumunda ne olacağı ise belirsiz. İşin ucu Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına kadar uzanabilir. Peki Yunanistan Euro'dan çıkarsa eski paraları Drahmi para eder mi?

AB üyesi olan ama para birimleri euro olmayan örneklere baktığımızda Danimarka, İsveç, İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, ve Bulgaristan euro kullanmayan diğer ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Piyasa gündemine baktığımızda 1 İngiliz Sterlini 2,84 TL, 1 Bulgar Levası’nin 1,25 TL olduğu görülüyor. Ama Yunanistan’ın Drahmi’ye geçmesi durumunda ne olacağı belirsiz. Drahmi fiilen ekonomisi batmış bir ülkenin para birimi olacağından uzmanlar bir drahminin herhangi bir değerinin olmayacağını belirtiliyor.

Kapalıçarşı serbest piyasadan Zeki Döviz, öncelikle durumun piyasaya göre şekilleneceğini, piyasadan önce alım yapmayacakalarını, Bunun sonucunda da şu an için bir değer biçmenin zor olduğunu belirtiyor.

Aynı şekilde Koza döviz de Yunanistan’ın Euro'dan çıkmasıyla herhangi bir drahmi alım-satımı yapmayacaklarını söylüyor. Bunu da ortaya çıkacak belirsizliğe bağlıyor.

Finans piyasasında çalışan profesyonellerden Metin Mutal ise; çökmüş bir ekonominin parası olarak ortaya çıkacak olan Drahmi'nin için hiç bir değer taşımayacağını söylüyor. Euro bölgesindeyken tutunamayan ösu ekonominin Euro’dan çıktıktan sonra iyice değersizleşeceğini belirten Mutal  bu paranın piyasada talep görmeyeceği konusunda emin konuşuyor. 

 Bu arada hemen hatırlatalım. Euro'nun tedavüle çıktığı 2002 yılı başında 1 Euro  1 milyon 302 bin lira (bugünkü para birimiyle 1,30 TL), 1 dolar 1 milyon 449 bin lira (bugünkü para birimiyle 1,44 TL) düzeyindeymiş. Aynı tarihte 1 Drahmi'nin değeri ise Merkez Bankası'nda 3 bin 822 lira olarak görünüyor yani bugünkü para birimiyle 4 kuruşa yakın. 2002'deki durum buysa varın bugünkü durumu siz düşünün…

Yorum yazın