Yaşam

Kadınlar neden öldürür?

Yazan: HaberVs

Sanem Kardıçalıskardicali@medyakronik.com Kadınlar neden katil oluyor?Psikolog Dr. Nazan Öğünç’ü kadın katillerin dünyasına dahil olmaya kışkırtan ilk soru bu olmuş. Bir yıl boyunca haftada iki gün zamanının büyük bölümünü Bakırköy Kadın ve Çocuk Ceza ve Tutukevi’nde geçiren Öğünç cinayet işleyen 45 kadının sorunlarını dinlemiş, onları cinayete iten sebepleri araştırmış. Öğünç’ün araştırması Türkiye’de cinayet işleyen kadınlarla yapılan […]

Sanem Kardıçalı
skardicali@medyakronik.com

Kadınlar neden katil oluyor?
Psikolog Dr. Nazan Öğünç’ü kadın katillerin dünyasına dahil olmaya kışkırtan ilk soru bu olmuş. Bir yıl boyunca haftada iki gün zamanının büyük bölümünü Bakırköy Kadın ve Çocuk Ceza ve Tutukevi’nde geçiren Öğünç cinayet işleyen 45 kadının sorunlarını dinlemiş, onları cinayete iten sebepleri araştırmış. Öğünç’ün araştırması Türkiye’de cinayet işleyen kadınlarla yapılan ilk ve tek çalışma… Araştırmacı, “kadınlar neden katil oluyor” sorusuna yanıt ararken, kimi zaman çarpıcı, kimi zaman da görmeye alışık olduğumuz suçlu–kurban profiliyle karşılaşmış.

Öğünç’ün araştırması, kadın cinayetlerinde cinayet sebebinin çoğunlukla aile içi şiddet ve tartışmalar olduğunu ortaya koyuyor. Çıkar çatışması, namus, kıskançlık, hırsızlık, gasp ve çok az sayıda tasarlanmış öç alma, öne çıkan başka cinayet nedenleri… “Suç hedeflerine bakıldığında eşini ya da partnerini öldürenlerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Rastgele insan öldüren kadınlar, birinci derecede yakınını öldürenlere göre çok daha küçük bir grup” diye diyor Dr. Öğünç.

Şiddet şiddeti doğuruyor

Dr. Öğünç’ün yaptığı araştırmada sadece bir tane tasarlanmış cinayet var. O da yıllardır süregelen bir ensest vakası sonucu işlenmiş. 18 yaşına kadar babasının tacizine katlanan genç bir kızın hikâyesi var cinayetin ardında. Annesinin onu koruyamaması, babasının alkollüyken taciz etmesi ve ayık olduğunda sanki böyle bir şey yokmuş gibi davranması çileden çıkarmış genç kızı. Yıllardır biriken öfke, en sonunda babasını uykusunda öldürmesiyle son bulmuş. Öğünç, çocukluktaki bu türden deneyimlerin vakaların çoğunda bir etken olduğunu anlatıyor:
“Bu kadınların hepsinin günlük hayatlarında şiddet var. Yapılan araştırmalarda kötüye kullanım ve ihmal, aile içi şiddet, çocukluğunda fiziksel kötüye kullanım söz konusu. Bu da şiddetin şiddeti doğurması gibi bir varsayıma götürüyor bizi.”

Kadınların cinayet işledikleri aletleri de inceleyen Öğünç, şöyle bir tabloyla karşılaşmış: “Yarısından fazlası kesici ya da delici alet kullanmış. Ateşli silahlar ikinci sırada yer alıyor. Cinayet işleyen erkeklere baktığınızda ise ateşli silah kullanımı ilk sırada. Kadınlar tasarlanmış cinayet işlemedikleri için aniden görülen şiddete tepki olarak o an ellerine geçen ilk aletle öldürüyorlar.”
Araştırmaya Bakırköy Kadın ve Çocuk Ceza ve Tutukevi’ndeki kadınların eğitim durumları da dahil edilmiş. Cinayet işleyen kadınlar arasında eğitimli olanlar yok denecek kadar az. Yüzde 88’i ilkokul düzeyinde eğitim görmüş ya da hiç görmemiş. Ailelerinin durumu da kadınlardan farklı değil. Cinayet işleyen kadınların yaş grubu 16-52 arasındaki geniş bir yelpazede kümeleniyor. Medeni durumları ise yaşadıkları hayatın bir sonucu gibi adeta: Kadınların çoğu kocasını öldürdüğü için dul.
Bu kadınların bir kısmı cinayeti inkâr ederken, bazıları yaptıkları şeyden pişman; olayın şokunu atlatamadan suçunu kabul edip kendini korumak için yapmak zorunda olduğunu söyleyenler de var, kazayla olduğunu söyleyenler de… Cinayet işleyen kadınların hiçbirinin geçmişinde adam öldürme yok ama bazılarının soy geçmişinde bu suça rastlanmış. Bu durum da cinayette bir etken olarak kabul ediliyor. Dr. Öğünç Türkiye’deki katil kadınlarla dünyadakileri karşılaştırdığında, kimi zaman benzerlikler kimi zaman da farklılıklarla karşılaşmış. Katil kadınların bütün dünyada ortak özellikleri aile içi şiddet görmeleri ve buna bağlı olarak planlamadan işlenen cinayetler. Yabancı katil kadınların Türklerden farkı ise cinayeti işlerken alkol ya da uyuşturucu madde kullanmış olmaları.

Yorum yazın