Spor

Basketbolu ‘oldu bitti’ye getiren playoff

Yazan: Hüseyin Aslan

Basketbolda Avrupa liglerinin en kısa “playoff” serisine sahibiz. Yetmezmiş gibi, ligdeki ikili averajını finallere taşıyan takımlar eşleşmelere 1-0 önde başlıyor; iki maç kazanan takım kendini finalde bulabiliyor. Türkiye Beko Basketbol Ligi’ndeki “playoff” sisteminden hemen her takım şikâyetçi. Normal sezonda rakibine karşı iki maçı da kazanmış olan bir takım, playoff serisine rakibine karşı 1-0 önde başlarken, […]

Basketbolda Avrupa liglerinin en kısa “playoff” serisine sahibiz. Yetmezmiş gibi, ligdeki ikili averajını finallere taşıyan takımlar eşleşmelere 1-0 önde başlıyor; iki maç kazanan takım kendini finalde bulabiliyor.

Türkiye Beko Basketbol Ligi’ndeki “playoff” sisteminden hemen her takım şikâyetçi. Normal sezonda rakibine karşı iki maçı da kazanmış olan bir takım, playoff serisine rakibine karşı 1-0 önde başlarken, bu takım ligdeki sıralamada rakibine göre daha iyi durumdaysa ilk maçı da kendi evinde oynuyor. Yani bir takım ligi birinci bitirmiş ve sekizinci takımla eşleşmişse ve güçsüz rakibini normal sezonda iki maçta da yenmişse, hem seriye 1-0 önde başlıyor hem de ilk maçı kendi evinde oynuyor. Birinci olan takım kendi evinde oynadığı maçı da kazandığı takdirde, 2-0 öne geçiyor ve kazanması gereken sadece tek maç kalıyor. Bu durumda güçsüz olan takımın turu geçmesi için üst üste üç maç kazanması gerekiyor ki bu da bugüne kadar eşine rastlanmamış bir şey.

Avrupa’da, takımların sezon performansını bir tarafa koyup, herşeye sıfırdan başlama imkanı veren ve bu özelliğiyle gerçek bir çekişmeye imkan veren playoff sistemi, Türkiye’de oldu bittiye getiriliyor. Olan, sezonda yapamadığını final serilerinde yakalama şansını kovalayan takımlara ve basketbol izleyicisine oluyor.

“Daha heyecanlı bir sistem”

Playoff sisteminden canı yanan takımlardan biri Pınar Karşıyaka… Karşıyaka’nın koçu Hakan Demirkonuyla ilgili “Play-off sistemi bu şekilde devam ederse sezon içi bir anlam ifade etmez. Efes ile bir galibiyet farkımız var. Ama iki maç üst üste ev sahibi takım evinde olunca, anlamlı olmuyor. Daha heyecanlı olabilecek bir sistem olmalı. Önerim Avrupa’da olduğu gibi 0-0 başlayıp bir maç, bir maç şeklinde devam etmesi” diyor.

Ligin son haftasında kendi evinde Antalya’ya yenilen Galatasaray Cafe Crown, bu mağlubiyetle çeyrek finalde Beşiktaş Cola Turka ile eşleşti. Maçtan sonra Beşiktaş ve Olin Edirne cephesinden Galatasaray’a suçlamalar yağdı.

Suçlamaların nedeni şuydu: Galatasaray son hafta Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni mağlup etseydi, playoff’larda Olin Edirne ile eşleşecekti ve Galatasaray, Olin Edirne eşleşmesine 1-0 geride başlayacaktı. Beşiktaş cephesi bu nedenle Galatasaray’ın Antalya’ya bilerek mağlup olarak, 1-0 önde başlayacağı Beşiktaş’la eşleşmek istediğini öne sürmüştü.

Olin Edirne cephesinden gelen “Sayın Oktay MahmutiAntalya maçını kastederek ‘Bu maç bizim şeref maçımız olacak’ demişti. Ama ne yazık ki Antalya karşısındaki takımı sahada bu maçı bir şeref meselesi haline getirmekten epey uzaktı. Kimse kimseyi kandırmasın. Galatasaray Cafe Crown gibi ligin en iyi savunmasını yapan bir takımın imkânsızlıklardan dolayı sadece 5 oyuncuyla oynayabilen Antalya BŞB gibi bir takımdan 92 sayı yemesini kim nasıl açıklayacak?” açıklaması da, tartışmalara farklı bir boyut kazandırmıştı.

Bütün bu tartışmalar arasında Galatasaray Beşiktaş çeyrek finali sadece iki maç sürebildi. Galatasaray 1-0 önde başladığı serinin ilk maçını evinde 94-90 kazandı. Deplasmadaki ikinci maçı ise 70-80 bitirdi; iki maçta üç galibiyet alarak yarı finale çıktı.

Avrupa’da sistem nasıl?

Avrupa’da hiçbir ülkenin basketbol liginde takımlar, ligden gelen ikili averajını eleme usulü oynanan playoff serisine taşıyamıyor. Başka bir deyişle tüm eşleşmeler 0-0 başlıyor. Sadece sıralamaya göre takımlara “ev sahipliği” avantajı veriliyor. Avrupa’nın önde gelen basketbol liglerindeki playoff statüleri şöyle:

İspanyave Yunanistan’da çeyrek final 3 maç üstünden, yarı final ve final 5 maç üstünden oynanıyor ve seriler 0-0 başlıyor.

Fransave İsrail’de çeyrek final ve yarı final 3 maç üstünden, final 5 maç üstünden oynanıyor ve seriler 0-0 başlıyor.

İtalya’da çeyrek final ve yarı final 5, final 7 maç üstünden oynanıyor ve seriler 0-0 başlıyor.

Almanyave Rusya’da playoff serilerinde tüm turlar 5 maç üstünden oynanıyor ve 0-0 başlıyor.

Bu ne perhiz, …

Görüldüğü gibi, Avrupa’nın zaten en kısa playoff serisine sahipken bir de üzerine hiçbir ligde olmayan “1-0 önde başlama” kuralını getiriyoruz. Basketbolumuz -voleybolla birlikte- son yıllarda en büyük sıçramayı yaptığımız, Avrupa liglerinin hemen hepsinde tepeye oynayabilecek takımlar çıkardığımız bir seviyeye ulaştı. Sıralaması ne olursa olsun, playoff’a yükselen sekiz takımın da birbirini yenmesi sürpriz sayılmayacak kadar iyi bir lige sahibiz.

Seyirci ve takımlar, hiçbir eksiğinin olmadığı Avrupa ligleri gibi daha uzun ve “adaletli” playoff serilerini hak ediyor. Umarız son yıllardaki yükselişte haklı payı bulunan Türkiye Basketbol Federasyonu bu eksikliği de giderecek bir düzenlemeye gider.

Türkiye’de ki playoff sistemi*

Playoff Çeyrek ve Yari Final Müsabakaları:
a.Eşlesen takımların normal ligde oynamış oldukları maçların ikisi de ayni takim tarafından kazanılmışsa iki maçı kazanan takim o turun maçlarına 1-0 üstün baslar.
b. Eşlesen takımların normal ligde oynamış oldukları maçlarda takımlar bir kez kazanmış, bir kez kaybetmiş ise, o turun maçları 0-0 baslar.
c.Çeyrek ve yari final müsabakaları kazanılmış üç (3) maç üzerinden oynanır ve bu turlarda;
(1) Şayet maçlar 0-0 baslar ise, ilk iki maç, Normal Ligi üst sırada bitiren takimin sahasında 3. ve 4. maçlar rakip sahada ve 5. maçın gerekmesi halinde Ligi üst sırada bitiren takimin sahasında olmak üzere sıra ile oynanır.
(2) Şayet “playoff” serisine 1-0 üstün başlanır ise 1. maç seriye ligi üst sırada bitiren takimin sahasında 2. ve 3. maçlar ise rakip sahada oynanır 4. maçın gerekmesi halinde ise son maç ligi üst sırada bitiren takimin sahasında oynanır.

Playoff Final Müsabakaları:
Final müsabakaları kazanılmış dört (4) maç üzerinden oynanır. Şayet maçlar 0-0 baslar ise, ilk iki maç, Normal Ligi üst sırada bitiren takimin sahasında, 3. ve 4.maçlar rakip sahada, gerekmesi halinde 5.maç ligi üst sırada bitiren 6. maç rakip sahada ve 7. maç ligi üst sırada bitiren takimin sahasında olmak üzere sıra ile oynanır. Şayet “playoff” serisine 1-0 üstün başlanır ise 1.maç normal ligi üst sırada bitiren takimin sahasında 2. ve 3. maçlar ise rakip sahada oynanır 4. maçın gerekmesi halinde normal ligi üst sırada bitiren takimin sahasında, 5.maç rakip sahada ve 6. ligi üst sırada bitiren takimin sahasında oynanır.

*tbl.org.tr

Yorum yazın