Sanat

Salonlarımızda görmek istediğimiz hareketler

Yazan: Hanife Şişen

“Hep seyretmek istediğimiz ama kaçırdığımız filmler” Başka Sinema ile salonlara taşındı.

Uluslararası ve ulusal festivallerde ilgi gören, ödüller alan ancak Türkiye’deki salonlarda yer bulamayan filmler “Başka Sinema” projesiyle ilk üç haftada 26 bin izleyiciye ulaştı.

HaberVs’nin sorularını yanıtlayan proje direktörü İmre Tezel, Beyoğlu Beyoğlu, Altınuzade Capitol, Kadıköy Rexx ve Ankara Büyülü Fener (Kızılay) devam eden gösterimlerin yakın zamanda daha salonda yapılabiliceğini müjdeliyor:

“Başka Sinema, hep seyretmek istediğimiz ama kaçırdığımız filmleri salonlara taşıyor. Bir festival değil, yıllarca sürmesini istediğimiz bir proje. Yeni salonlarla görüşme halindeyiz. İzleyicinin bu talebini salonlara iletmesi, salon sayısının artışında etkili olacaktır.”

Başka Sinema’nın amacını “iyi filmleri izleyiciye ulaştırmak” olarak özetleyen İmre Tezel, bu filmlerin tanıtım sorunu nedeniyle gösterime giremediğini düşünüyor:

Başka Sinema takvimi, filmlerle ilgili bilgiler ve etkinlik duyuruları baskasinema.com adresinden takip edilebilir.
twitter.com/Baska_Sinema
facebook.com/baskasinema

“Vizyona giremeyen ya da gösterimi kısa süren filmlerin Türkiye’de rağbet görmediği gibi yanlış bir kanı var. Film kısa süre gösterimde kaldığı için insanlar haberdar olamıyor. Tanıtım sorunu nedeniyle insanlara ulaşamayan bağımsız filmler,  Başka Sinema programında en az dört hafta gösterimde kalıyor. Ayrıca aynı salonda, aynı günde, üç ayrı film seyredebiliyorsunuz.”

Tezel kısa film gösterimleri, söyleşiler gibi yan etkinliklerle de desteklendiğinde, bağımsız sinemanın ve Türkiye’deki izleyicinin “yeni bir yaşam alanı” kazanacağına inanıyor.  Ona göre Başka Sinema’nın devamlılığını sağlayabilecek bir avantajı da esnek bir yapıya sahip olması:

“Kimseyi dışarda bırakmamaya özen gösteriyoruz. Çeşitli kentlerde, AVM’ler de dahil olmak üzere, birçok salonla görüşüyoruz. Her türlü filme açığız. Festivallerde beğenilen, yönetmeni, senaryosu ilgi uyandıran filmleri derliyoruz. Hiçbir şekilde duymamış olsa da, izleyicinin beğenebileceğini düşünmemiz filmi programa almamız için yeterli. Bir yönetmenin bütün filmlerini art arda gösterebiliriz. ‘kaçırdığınız filmler gecesi’ ya da ‘Kürt filmleri gecesi’ gibi başlıklar altında gösterimler yapabiliriz.”

Başka Sinema'nın Kasım programı

Bağımsız filmlerin dağıtımcısı M3 Film ve Kariyo & Ababay Vakfı isbirliğiyle hayata geçirilen Başka Sinema’nın Kasım programında şu filmler yer alıyor:

* Sen Aydınlatırsın Geceyi (Onur Ünlü- 2013)
* Frances Ha, (Noah Baumbach-2013)
* Blue Is The Warmest Color / Mavi En Sıcak Renktir (Abdellatif Kechiche-2013)
* Hayat Boyu (Aslı Özge -2013)
* Benim Çocuğum (Can Candan -2013)
* Byzantium / Bir Vampir Hikayesi (Neil Jordan-2012)
* The Hun / Onur Savaşı (Thomas Vinterberg-2012)

Yorum yazın