Söz konusu girişimcilik olduğunda ilk akla gelen yarışmalardan biri olan Startup Weekend, Viveka ve Mentors Network Turkey işbirliği ile 21-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nde düzenlendi. Yarışmanın koordinatörlüğünü Bilgi Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Kulübü ile Bilgili Girişimciler Kulübü birlikte üstlendi.
Etkinlik açılış konuşmalarının ardından 41 adayın fikirlerini sunmasıyla başladı. Sunumlardan sonra en çok oyu alan 10 proje seçildi ve adaylar dört kişilik takımlarını oluşturdu. Oluşturulan takımlarda en çok aranan üyenin yazılımcı ve tasarımcı olması dikkat çekti. 48 saat kesintisiz süren yarışmada girişimciler diğer girişimci adaylarıyla tanışıp fikir alışverişinde bulundu. Uzun süren beyin fırtınaları, çalışmalardan yorgun düşen ve kısıtlı zamanı bulunan katılımcılar, kampüsün çeşitli yerlerinde uyuyakaldı. Ayrıca takımlar, organizasyon boyunca aldığı eğitimler ve mentorların desteğiyle yetkinliklerini geliştirme fırsatı da buldu.
Organizasyona çok sayıda girişimcinin katıldığına dikkat çeken İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunu katılımcılardan Harun Vedat Şahnacı, bu ilgiyi girişimler konusunda fikir alışverişinde bulunmanın heyecanına bağlıyor.
İkinci günlerini final sunumlarına hazırlanarak geçiren girişimci adayları bu aşamada uyumaya bile fırsat bulamadı. Etkinlik boyunca kampüste kalan finalistler, mentorların desteğiyle projelerini; sürdürülebilirlik, pazara uygunluk ve kârlılık gibi kriterlere göre geliştirdiler. Fizibilite aşamasının tamamlanmasının ardından final sunumlarına geçildi. Sunum için onar dakikaları olan katılımcılar, projelerini Simla Özbay, Serdar Uçar, Tolga Tatari, Murat Peksavaş ve Doğan Taşkent’in oluşturduğu jüriye sundu.
Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişmesi gerektiğine dikkat çeken jüri üyelerinden Koç Holding Rekabet Müdürü Murat Peksavaş girişimciliğin önemine “21.yüzyıl ekonomisi genç girişimciliğe dayanıyor, biz de büyük şirketleri bu felsefeye yaklaştırmaya çalışıyoruz. Özel sektör genç girişimcilerini bekliyor” sözleriyle vurgu yapıyor.
Uzun süren toplantı sonucunda kararını açıklayan jüri, bulunduğu bölgede iş arayan kişiyle iş yerini eşleştirme fikrine dayanan “Workisnow” projesini birinci seçti. Local Banana ve Yemek Hazıır! projeleri ikinciliği paylaşırken, üçüncülük 3bpazar projesinin oldu.
Birinci olan Workisnow takımının üyeleri Başak Kablan, Emre Erdoğan ve Tolgay Efe etkinlik sonunda tebrikleri kabul ettiler. Workisnow fikri ile yarışmaya katılan Başak Kablan bu projeyi deneyim sahibi olduğu garsonluk ve fuar hostesliğinden yola çıkarak bulduğunu söylüyor. Seyahat etmekten çok keyif aldıklarını belirten iki yakın arkadaş Emre Erdoğan ve Başak Kablan, seyahat deneyimlerinden de yola çıkarak personel sirkülasyonunun yoğun olduğu sektörlerde bu tarz bir hizmete ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Henüz yolun çok başında olduklarını ve daha fazla çalışmaları gerektiğini belirten ekip, projelerini hayata geçirme konusunda da son derece kararlı.
Organizasyon ortaklarından Mentors Network Turkey’nin kurucularından Mehmet Onarcan bu tür etkinliklerin yeni girişimcilerin yetişmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini kurmakta hayli geciktiğini dile getiren Onarcan, genç nüfusun bu bağlamda büyük bir potansiyel olduğunu söylüyor. Dijital dönüşümü yapacak olanların üniversite öğrencileri olduğuna dikkat çeken Onarcan, gençleri de başarısızlıktan korkmadan denemeye davet ediyor.