Doğa

Son 10 erkek Akdeniz fokundan biri yaşam mücadelesinde

Yazan: Gökhan Tan
© SAD_AFAG Dr. İbrahim Sivrikaya

Türkiye'deki belki de son 10 erkek Akdeniz fokundan biri dün Çeşme'de yaralı bulundu. İlk müdahale için uzman klinik veteriner bekleniyor.

Çeşme Altınkum sahilinde dün sabah saatlerinde yaralı ve hasta bulunan ergin Akdeniz fokuna (Monachus monachus) tıbbi müdahale için çalışılıyor.

Yaralı foka, Sahil Güvenlik Çeşme Bot Komutanlığı’nın, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu’na (SAD-AFAG) haber vermesiyle ulaşıldı. Altınkum’da açıkta taşlık bir sahilde bulunan erkek fok üzerindeki ilk gözlemleri, AFAG ve Karaburun yerel Fok Komitesi üyesi, tıp doktoru İbrahim Sivrikaya yaptı. Dr. Sivrikaya,  hayvanın sol arka yüzgecinin parçalanarak koptuğunu ve diğer arka yüzgeçte ise derin kesikler olduğunu ve yaralarda ileri derecede enfeksiyon olduğunu bildirdi. Yaraların ise, fokun tekne pervanesine çarpmasıyla oluştuğu düşünülüyor. Durum AFAG tarafından Orman ve Suişleri Bakanlığı’na da rapor edildi.

Ürkek bir memeli olan ve normalde insanın kolaylıkla ulaşabileceği sahilleri kullanmayan Akdeniz fokunun karaya çıkmak için açık bir kıyıyı tercih etmesi, çok hasta ve halsiz olduğu gözlemini doğruluyor.

Akdeniz Foku İbrahim denize dönsün

Yaralı fok İbrahim için kampanya başlatan SAD-AFAG'ın hesap numaraları:

Denizbank IBAN :
TR86 0013 4000 0023 3668 5000 02

DenizBank Yıldız şubesi (Şube No: 2110) Hesap No : 2336685-352

AFAG Genel Koordinatörü Cem Orkun Kıraç’ın HaberVs’ye verdiği bilgiye göre foka henüz bir müdahalede bulunulmadı. Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’yle iletişime geçen AFAG, ilk müdahale için üniversiteden gelecek klinik veteriner uzmanını bekliyor. İlk bilgilere göre, veteriner eşliğinde antibiyotik uygulanaması ve vitamin takviyesi yapılması planlanıyor. Öncelikli tercihin, tedavinin fokun bulunduğu yerde (in-situ tedavi) yürütülmesi olduğunu belirten Kıraç, AFAG üyelerinin foku kontrol altında tutabilecek bir ahşap kafesin yapımı için çaba sarf ettiğini söylüyor. Yerinde tedavi mümkün olmaz ise Orman ve Suişleri Bakanlığı ile İzmir Valiliği yetkilileri ve veterinerlerinin ortak kararıyla Foça veya Gökova’daki bakım-rehabiltasyon merkezine taşınması da söz konusu.

Bu arada AFAG, ilgili resmi kurumların 2012’de Akdeniz foku rehabilitasyonu için ayrılmış bir bütçesi olmamasından hareketle Altınkum sahilinde bulunan yaralı fok için “Akdeniz Foku İbrahim denize dönsün” adı altında destek kampanyası başlattı.   

Dünyada 600 civarında kaldığı bilinen Akdeniz foku nesli tehlike altındaki bir tür. Yaşama savaşı veren bireylerin yaklaşık 100’ü Türkiye kıyılarında bulunuyor. AFAG’ın geçmiş yıllardaki çalışmalarına göre erkek fokların dişilere oranı yaklaşık 1′e 10.

Altınkum sahilinde bulunan ve İbrahim adı verilen fok bu nedenle, belki de Türkiye kıyılarında yaşayan son 10 erkek bireyden biri.

 

Yorum yazın