Genel

Sosyalim, çünkü paylaşıyorum!

Yazan: Meneviş Tozak

2000’li yıllarda internet, birilerinin içerik hazırlayıp birilerinin de okuduğu bir mecra olmaktan çıkıp kullanıcıların yarattığı içeriğe evsahipliği yapan bir ortam haline geldi. Web 2.0 adı verilen bu değişimin hemen ardından da “sosyal paylaşım devrimi” geldi. Artık internette herkes içerik üretiyor ve ürettiği içeriği sınırsız bir şekilde paylaşabiliyor. Medyatava’nın mayıs ayında yayınladığı ComScore internet sitesinin Türkiye […]

2000’li yıllarda internet, birilerinin içerik hazırlayıp birilerinin de okuduğu bir mecra olmaktan çıkıp kullanıcıların yarattığı içeriğe evsahipliği yapan bir ortam haline geldi. Web 2.0 adı verilen bu değişimin hemen ardından da “sosyal paylaşım devrimi” geldi. Artık internette herkes içerik üretiyor ve ürettiği içeriği sınırsız bir şekilde paylaşabiliyor.

Medyatava’nın mayıs ayında yayınladığı ComScore internet sitesinin Türkiye için özel olarak hazırladığı raporda Türkiye’de 15 yaş ve üstü toplam 18,1 milyon kişinin internet kullandığı ve mayıs ayında internette toplam 544 milyon saat vakit geçirildiği ve kişi başına aylık 30 saatlik bir internet kullanımını olduğu belirtiliyor. İnternette geçirilen bu sürenin büyük çoğunluğunun sosyal paylaşım ortamlarında harcandığına ise hiç kuşku yok. İşte hayatımızı en çok etkileyen ve onlarsız nasıl iletişim kurduğumuzu hatırlayamadığımız bazı paylaşım siteleri…

Bloglar

Blog yada Türkçe adıyla ağ günlükleri, web tabanlı günlük gibi düşünülebilir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yer aldığı bir yayın sisteminden oluşan bloglarda yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabiliyor. Pek çok insan tarafından kullanılan blogların yazarlarına blogger adı veriliyor. Web 2.0, yani kullanıcıların yarattığı içerik sisteminin temeli olan ve yemek, moda, sanat,ekonomi, politika gibi sınırsız bir konu yelpazesine sahip bloglar o kadar popüler ki, kimilerine göre bu yayıncılık biçimi klasik gazetelerin yerini almaya en büyük aday durumunda. Blog yazmak yada “blogger” olmak için öyle çok teknik bilgiye de gerek yok, günümüzde blog kullanıcılarının yaş yelpazesi de çok geniş. Ve ücretsiz olarak kullanılabilmesi de bu sayının artışında oldukça etkili. WordPress ve Blogspot gibi siteler halen en popüler ücretsiz blog siteleri durumunda. Milyonlarca blogun kayıtlı olduğu Technorati.com adlı blog arama motoru bloglar aleminde neredeyse Google’dan daha etkili bir konumda..

Facebook

2006 yılında Harvard’da okuyan Marc Zuckerberg tarafından ilk başta sadece Harvard’lı öğrenciler için kurulan Facebook, şu anda dünyada 350 milyonu aşmış olan üye sayısı ile en popüler sosyal paylaşım aracı. Fotoğraftan videoya içinde bulunduğunuz ruh halinden katılacağınız etkinliklere kadar pek çok şeyi aynı anda arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Facebook’ta pek çok kullanım seçeneğide kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. İlgi duyduğunuz konularla ilgili gruplar kurabiliyor doğum günü partiniz için bir etkinlik yaratıp kısa yoldan istediğiniz insanları davet edebiliyorsunuz. Bunun yanında Katalanca’dan Galce’ye pek çok dilde de kullanılabiliyor Facebook. Türk kullanıcıların yüzde 72.4’ü yani yaklaşık 13.1 milyon kişi Facebook üyesi.

Twitter

2006 yılında kurulan Twitter, kullanıcılarına 140 karakterlik metinler yazma imkanı veren bir mikroblog sistemi. Barack Obama’nın seçimlerde Twitter’dan yararlanması bu siteyi daha da popüler hale getirdi. Gerek dünyada gerekse ülkemizde pek çok ünlü Twitter hesapları sayesinde kendileri ile ilgili haberleri, yenilikler ya da durumları paylaşabiliyor. Hatta Ashton Kutcher ve Demi Moore evdeyken bile birbirleriyle Twitter aracılığı ile haberleşerek bütün hayranlarını da bu duruma ortak edebiliyorlar.

Youtube

Web 2.0 çağına damgasını vuran en önemli gelişme hiç kuşkusuz Youtube’un yayına başlaması oldu. 15 Şubat 2005’de faaliyete geçen site, 3 eski Paypal çalışanı tarafından e-posta ile video gönderilememesi fikri üzerine inşa edildi. Türkiye’den girişin mahkeme kararıyla yasaklandığı YouTube’a Başbakan Erdoğan dahil kullanıcılar değişik yöntemlerle girmeye devam ediyorlar. Dizi bölümlerinden reklamlara, kişilerin kendi yaptıkları amatör videoları hatta filmleri bile izleyebildiğiniz YouTube’un mottosu “Broadcast yourself” yani “Kendini yayınla”!

Flickr

Fotoğraf saklama, düzenleme ve paylaşım platformu olan Flickr’in bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri saklama alanı kısıtlı olan ücretsiz blogların resim deposu olarak kullanılması. Ücretsiz olarak kullanılabilen site içinde 2 milyarın üzerinde fotoğraf bulunuyor. Başlangıçta yalnız fotoğraf paylaşımı için oluşturulan Flickr’da şu anda video paylaşımı da mümkün.

Myspace

Myspace iletişim ve arkadaşlıklar kurulabilen, profillerin, blogların, grupların, resimlerin, müzik ve videoların barındırılabileceği bir sosyal paylaşım sayfası olarak ortaya çıkan ilk örneklerden biri. Myspace özellikle yeni ve genç yeteneklerin kendilerini göstermesi için bir platform olarak kullanılıyor. Ülkemizde Youtube gibi engelleme kararına maruz kalan Myspace daha sonra açılan karşı dava sonucu bu durumdan kurtuldu. Aynı site içinde pek çok farklı özelliği barındıran bir site olması ile ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda internet ortamında bir fenomen olarak kabul ediliyordu.

Oyun Siteleri

Oyun siteleri de zaman içerisinde teknoloji sayesinde çok gelişti ve birer sosyal paylaşım alanı haline geldi. Okeyden tavlaya, çiftçilikten hayvan yetiştirmeye, rol oyunlarındaki fantastik dünyalara kadar sınırsız bir yelpazeye sahip. Kullanıcılar karşılıklı tavla oynarken ya da savaşırken aynı zamanda iletişime de girebiliyorlar. Kullanıcıların yaklaşık yüzde 6.9’unun kullandığı oyun siteleri internette anlık mesaj ve sosyal bağlardan sonra en çok ziyaret edilen siteleri oluşturuyor.

Lookbook

Temelde bir blog sistemi olan sayfa dünyanın her yerinden moda düşkünlerinin kendi tarzlarını herkesle paylaşmalarına olanak veriyor. Yorum ve fikir alışverişi yapılan sitede insanlar değişik kombinasyonlarla kendilerini gösteriyorlar. Davetiye sistemi ile üye kabul edilen site şimdiye kadar pek çok dergi ve gazeteye de haber oldu. Bu tarzda pek çok örneği bulunan Lookbook, şuanda kendi alanında lider bir site olarak göze çarpıyor. Ve özellikle çok uluslu bir hale gelmiş olması ise dünyanın her yerindeki sokak modası akımından haberdar olmanızı sağlıyor.

Yorum yazın