Genel

Dış basında türban kararı

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.comFinancial Times:“Türkiye’nin laik sistem dün sosyal olarak muhafazakar hükümete karşı önemli bir muharebe kazandı” diye yazdı. Kararın “Felç edici siyasi krizi uzatacağını savunan gazete, “Karar, geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle finansal piyasalarda daha çok karmaşa yaratabilir” değerlendirmesini yaptı.New York Times: Kararla, Anayasa Mahkemesinin AKP’ye “incitici bir tokat” attığı belirtildi. Türkiye’nin siyasi sisteminin kuşaklardır darbelerle ve […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

Financial Times:“Türkiye’nin laik sistem dün sosyal olarak muhafazakar hükümete karşı önemli bir muharebe kazandı” diye yazdı. Kararın “Felç edici siyasi krizi uzatacağını savunan gazete, “Karar, geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle finansal piyasalarda daha çok karmaşa yaratabilir” değerlendirmesini yaptı.
New York Times: Kararla, Anayasa Mahkemesinin AKP’ye “incitici bir tokat” attığı belirtildi. Türkiye’nin siyasi sisteminin kuşaklardır darbelerle ve yargı kararlarıyla seçilmiş hükümetlerin işine karışan laik bir elit tarafından kontrol edildiğini kaydedilen haberde AKP’nin Türkiye tarihinde bu gücü kırmak için en ileriye gidebilen bir siyasi parti olduğu belirtildi.

Washington Post: Haberde, “Türk mahkemesi üniversitelerde başörtüsünün laikliği çiğnediğine hükmetti. Karar, ülkenin İslami hükümeti ile laik kurumları arasındaki ayrılığı derinleştirdi” denildi.

Die Zeit:
Haberi, “Türk Anayasa Mahkemesi türban yasağını yeniden yürürlüğe soktu. Böylece iktidar partisi AKP’nin de kaderini tayin etti” şeklinde okurlarına duyurdu.

The Guardian: Anayasa Mahkemesinin “siyasi olarak tartışmalı bir yasayı iptal ettiğine, AKP konusunda korkuların olduğuna dikkat çekerek, “Karar Türkiye’nin geleceği için önemli etkileri var” dedi. Gazete, kararın AKP için “terslik” oluşturduğunu da yazdı.

BBC: “Bazılarınca, türban yasağı İslam’ı devlet etkinliklerinin haricinde tutmanın bir sembolü olarak laik devletin en temel unsurlarından biri olarak görülüyor. Ordu, mahkemeler ve üniversitelerden oluşan laik kuruluşlar yasağın reforma uğramasına muhalefet ediyorlar” dedi.

El Cezire:Kararın AKP hükümeti için “yenilgi” olduğu belirtilerek, “Bireysel haklarda sıkı bir düzenlemeye yol açan 1980 askeri darbesinden bu yana çoğunluğu Müslüman olan ama laik bir yapıya sahip Türkiye’de türban yasağını kaldırmak dini konularda yapılan en önemli hamlelerden biri” yorumu yapıldı.

The Times: Mahkemenin kararını AKP için “tehdit” olarak yorumlarken, “AK Parti Türkiye’nin saygın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk laik prensiplerine bağlı kaldığı konusundaki protestolara rağmen, gizli bir İslami gündeme sahip olduğu konusunda yönetici elit ve dine ihtiyatlı yaklaşan kentli halkın korkularını yatıştıramadı” dedi.

Le Monde:Anayasa Mahkemesi’nin kararı için “Adalet ve Kalkınma Partisi için ciddi bir tersliktir” dedi. Gazete, “Anayasa Mahkemesi kararı, AKP için en kötü senaryo” ifadesini de kullandı.

Liberation:“Çok sert” olarak nitelendirdiği kararın AKP’nin yasaklanmasının bir işareti olabileceği yorumunu yaptı.

Le Figaro: Kararın sürpriz olmadığı belirtilerek “İktidardaki muhafazakar Müslümanlar ile laik bürokrasi arasındaki savaş iklimi ortamında gelen bu karar, hükümet için ciddi bir terslik” görüşünü dile getirildi.

El Pais:“Türk Anayasa Mahkemesi, İslami hükümete karşı taarruza geçti” başlıklı haberinde “Türkiye, istikrarsızlık sarmalına yeniden girdi” değerlendirmesini yaptı.

El Mundo: Kararın AKP için “çok sert bir darbe” olarak yorumlandığını belirterek, “Bu karar, Başsavcının AKP’yi yasaklama girişim ile yakından bağlantılı olarak da görülüyor” diye yazdı.

CNN International: Anayasa Mahkemesinin, Türk Parlamentosunun sınırlarını aştığı yönündeki bir karar verdiğine dikkat çekerken “Mahkeme en sert yorumunu yaptı” dedi.

Corriere Della Sera:
“Erdoğan’a tokat, üniversitede türbana hayır” başlığıyla 1. sayfada yer verilen haberin alt başlığında, “Anayasa Mahkemesi: Türban laiklik karşıtı’ ifadesi kullanılırken, “Türkiye’de İslam yandaşları ile laik kesim arasında çatışma yeniden alevlendi. Bu ülke imajını karartıp, ülkeye güveni azalttığı gibi AB’ye girme çalışmalarını azaltıyor” yorumuna yer verdi. Haberde ayrıca, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı şaşırtmadı. Çünkü tamamına yakını Sezer tarafından görevlendirilenlerdi. Karar son seçimleri çoğunlukla kazanan Erdoğan’ın partisine savaş deklerasyonu. Şimdi AKP’nin kapatılması gündemde. Bu durum Refah veya Fazilet gibi İslam sembolü küçük partileri kapatmak gibi değil, ülkenin en büyük partisini kapatmak” ifadesi yeraldı.

Bloomberg Haber Ajansı: Anayasa Mahkemesi’nin türbanı reddeden kararının, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir darbe niteliğinde olduğunu belirttiği haberinde, “İslam ile devlet işlerini karıştırdığı iddia edilen, AK Parti ve Erdoğan hakkında, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi yasak kararı verme şansı yükseldi” şeklinde yorum yapıldı.

Yorum yazın