İstanbul Koronavirüs günlüğü Yaşam

Korona günlerinde nikâh

Yazan: Mehmet Ali Yıldırım
Ümraniye Belediyesi, ilçe içinden başvuru yapılması kaydıyla nikâh kıyıyor ve töreni Youtube üzerinden yayınlıyor.

İstanbul’da nikâh törenleri davetliler olmadan devam ediyor. Yeni başvuru kabul etmeyen belediyeler, evlilik için koronavirüs salgını öncesinde tarih alan ve töreni ertelemek istemeyen çiftleri davetsiz evlendiriyor. Yeni başvuru kabul eden tek belediye Ümraniye.

İstanbul’daki belediyeler, koronavirüs önlemleri gereği, nikâh işlemlerine davetli kabul etmeden, sadece iki nikâh şahidinin katılımıyla devam ediyor. Belediyelerin çoğu, sadece salgın başlamadan önce müracat eden çiftlerin nikâhını kıyarken Ümraniye Belediyesi, ilçe sınırları içinde ikâmet eden ve yabancı uyruklu olmayan çiftlerin yeni başvurularını da kabul ediyor.

Kadıköy Belediyesi yeni nikah başvurusu kabul etmezken, günü verilmiş tarihleri öne çekmek için kolaylık sağlanacağını belirtiyor (üstte). Salona davetli almadan nikah kıymaya devam eden Ümraniye Belediyesi ilçe içinden başvuru kabul ediyor. (altta)

Koronavirüs nedeniyle insanların kalabalık ortamlarda yan yana gelmesinin önüne geçmeyi amaçlayan ve 16 Mart’ta yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesi gereği belediyeler, nikâh töreni için yeni başvuru kabul etmiyorlar. Genelge öncesinde evlenmek için tarih alan çiftlere, töreni ileri bir tarihe almaları öneriliyor. Çiftler yine de evlenme tarihini ertelemek isterse tören sadece nikâh memuru ve iki şahidin katılımıyla gerçekleşiyor; davetli kabul edilmiyor.

HaberVs‘nin ulaştığı belediyeler içinde sadece uygulamaları Ümraniye Belediyesi yeni başvuruları kabul ediyor. Belediyenin yeni başvurular için şartı, çiftlerin ilçeye kayıtlı olması ve yabancı uyruklu olmamaları. Boş salonda gerçekleşen evlilik tören, Youtube’dan yayınlanıyor

26 Mart’ta İstanbul’da Ümraniye Belediyesi Nikâh Sarayı’nda evlenen ve nikâh törenleri Youtube üzerinden canlı yayınlanan Berat Arifoğlu ve Denizhan Zaimoğlu duygularını HaberVs ile paylaştı. 

Üç ay önce 29 Mart için nikâh tarih aldıklarını ancak  Türkiye’de koronavirüs sebepli ilk ölümün yaşanmasıyla töreni iptal ettiklerini belirten Berat Arifoğlu, süreci şöyle anlattı:

“Sevdiklerimizin sağlığını riske atmak istemedik”

 “Üç ay önceden her şeyimiz planlanmıştı. Dans derslerimiz bile başlamıştı, aile ve arkadaşlarımıza nasıl bir dans yapacağımızı hayal ediyorduk. Umarım o günümüz güzel geçer diye stresliydik. Türkiye’de ilk virüs vakası açıklanınca

Arifoğlu ve Zaimoğlu çiftinin davetlilere kapalı nikâh töreni Youtube’dan yayınlandı. (Görsel: Ümraniye Belediyesi)

biz de düğünü ertelemeyi düşünmeye başladık. İlk ölümün gerçekleştiği gün (15 Mart) erteleme kararı aldık. Ailemizde tansiyon, şeker ve kanser gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler var. Bu kadar uğraştığımız günü daha sonra yapmaya karar verdik ve sevdiklerimizin sağlığını riske atmak istemedik?”

Prosedür nasıl işliyor?

Peki ertelenmek zorunda kalan düğün ve nikahlar için sistem nasıl işliyor?

Arifoğlu, hem belediyenin, hem de düğün için anlaşılan otelin bu konuda yardımcı olduğunu söylüyor:

“Başvurduğumuz belediyeyi ne yapılabilir diye aradık, otele gelip çekirdek ailelerin katıldığı bir şey olabilir mi diye sorduk ama hafta sonu hiçbir yere gelemediklerini söylediler. Ancak hafta içi belediyeye gelirsek nikahı kıyabileceklerini söylediler. Düğünümüz 29 Mart’taydı ama biz 26 Mart’ta nikah için belediyeye gittik. Aslında kendimizle ilgili de kaygılarımız vardı. Belediye dediğimiz yer kalabalık bir yer, ordan bir şey kaparsak ailelerimize bulaştırabilirdik. e-imza ile nikah kıyılabilir mi diye sorduk ama böyle bir sistem yokmuş. Sadece iki şahit götürebilirdik. Ailelerimiz belediyeye gelmek istese de bu mümkün değildi.”

Tören için gün alan çiftlerin nikâhlarını ileri bir tarihe ertelemelerini tavsiye eden Beşiktaş Belediyesi, yeni başvurulara Mayıs başına kadar nikâh tarihi vermiyor. Bu tarihin ulusal düzeyde alınacak tedbirlere göre yeniden güncellenebileceğini duyuruyor.

Düğün için ayarladıkları oteldekilerin de yardımlarını esirgemediğini söyleyen Berat Arifoğlu, salgın olayının onlar için de sürpriz olduğunu bu yüzden ileri tarihlerde düğün için tekrar kolayca tarih aldıklarını söyledi.

Yorum yazın