Yaşam

Kaçış oyunlarının devri bitiyor mu?

Yazan: Beste Işıl Fırat

Türkiye’ye 2013’te gelen ve sadece İstanbul’da 95’in üzerinde merkezde sunulan kaçış oyunlarına ilgi azalıyor.

Beyoğlu’nda 2013’te İstraped adlı oyunla başlayan ve 2016 sonunda Türkiye’deki sayısı 580’e ulaşan “evden kaçış oyunları”na ilgi hızla azalıyor. Oyuncuların bir ortamda kilitli kalıp, verilen ip uçlarını kullanarak belirli bir sürede o ortamdan çıkmaya çabasına dayanan kaçış oyunları üç yıl içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 200’den fazla merkezde oynanmaya başlamış ve adeta bir sektör haline gelmişti. Ancak gerek bu oyunları sunan merkez sayısında, gerekse de günlük seans sayısında büyük düşüşler var.

“Seans sayısı günde 35’ten 8’e geriledi”

Şişli’de içinde beş farklı oyun bulunan kaçış oyunu merkezinin kurucusu Murat Erkan, merkezi açtıkları 2014’ten 2016’ya kadar günde ortalama 35 seans oyun aldıklarını ancak bu sayının 2018 başından itibaren günde 8 seansa kadar düştüğünü belirtiyor. İngilizce ve Türkçe seçenekleri bulunan oyunlara daha fazla müşteri gelebilir diye Arapça alternatifini de eklediklerini söyleyen Erkan, bunun da bir süre sonra satışların artmasında yeterli olmadığını dile getiriyor.

Kaçış oyunlarının İstanbul’da yoğunlaştığı ilçelerden bir diğeri Kadıköy’de de durum çok farklı değil. Bir kaçış oyununun Sosyal Medya Uzmanı Ceren Akgül, merkezlerinin 2016’da günde ortalama sekiz seans yaparken son aylarda beşe düştüğünü belirtiyor. Akgül, eğlence sektöründe ilgi odaklarının çok sık değiştiği için kaçış oyunlarının popülaritesini kaybettiği görüşünde.

“Kaliteye önem vermeyen oyunlar bizim satışlarımızı etkiledi”

Taksim’de 2016’da açılan vampir temalı bir kaçış oyununun sahibi Meltem Güral ise müşterinin, sektörün büyümesiyle azalan kaliteden etkilendiğini düşünüyor:

“2016’dan beri herkes her yere kaçış oyunu açmaya başladı. Kaçış oyunu tasarlamak, senaryosunu yazmak, zaman ve emek isteyen bir şey. Bu işi iyi yapan işletmeler, bünyesinde mühendisler barındırarak oyun içindeki bulmacaları daha ilgi çekici hale getiriyor. Ancak bazı işletmeler daha az para harcayıp özensiz davrandıkları için müşteri memnuniyetinde azalma görülüyor. İlk deneyimini kalitesiz ve özensiz bir oyunda yaşayan insanlar başka oyunları denemek istemedi. Biz işletme olarak müşteri sayımızın azalmasında bunu da etkili görüyoruz.”

“Kiramızı ödeyememeye başlayınca kapatmak zorunda kaldık”

2018’de Türkiye genelinde 20’den fazla kaçış oyunu kapandı. Kadıköy’de kapanan kaçış oyunlarından birinin çalışanı  Onur Yiğit, “Son zamanlarda neredeyse günde iki seans oyun alır olmuştuk, kazandığımız para ödediğimiz kirayı karşılamamaya başmadığında iki ay daha reklam yapmaya devam edip çeşitli indirimler uyguladık ancak bunlar da yeterli olmayınca kapatma kararı aldık” diyor.

“Gençler eğlence sektörünü hızlı tüketiyor”

Kaçış oyunlarına gidip bu oyunları yorumladığı blogunu azalan ilgi nedeni ile kapatma kararı alan Merve Ağlar bu eğilimi “Başta çok ilgi duyulan kaçış oyunlarına ilginin azalması doğru bir tespit. Gençler olarak her şeyi, özellikle eğlence sektöründe popüler olan şeyleri çabuk tüketiyoruz ve kaçış oyunları da bunlardan biri oldu. Arka arkaya çok fazla kaçış oyununun açılması ve hepsinin aynı kaliteyi sunamaması da insanları kaçış oyunlarından soğuttu” şeklinde değerlendiriyor.

Yorum yazın