Genel

Borçlarımız mı? Alın!

Yazan: Niyazi Dalyancı

Yunan aktivistler, Alman Focusdergisinin Yunanistan’daki mali krizi ve Avrupa Birliği’nden aldığı mali desteği hicveden kapağına yine aynı yöntemle cevap verdi. Focus, üretmeden tüketen Yunan halkını illüstre etmek için Yunanistan’ın kültür mirasından faydalanmıştı. Selanik’te yayınlanan O TOΠOE MOY (Memleketim) dergisi de kapağını aynı temayla tasarladı. Haftalık 700 binlik tiraja sahip Almanya’nın üçüncü büyük haber dergisi Focus, […]

Yunan aktivistler, Alman Focusdergisinin Yunanistan’daki mali krizi ve Avrupa Birliği’nden aldığı mali desteği hicveden kapağına yine aynı yöntemle cevap verdi. Focus, üretmeden tüketen Yunan halkını illüstre etmek için Yunanistan’ın kültür mirasından faydalanmıştı. Selanik’te yayınlanan O TOΠOE MOY (Memleketim) dergisi de kapağını aynı temayla tasarladı.

Haftalık 700 binlik tiraja sahip Almanya’nın üçüncü büyük haber dergisi Focus, 22 Şubat tarihli nüshasının kapağında foto montaja başvurmuş, antik Yunan kaynaklı Milo Venüsü heykelini orta parmağını kaldırırken resmetmişti. Kapakta “Avro ailesinin dolandırıcıları” başlığı kullanılmıştı. Bu yayın Yunan basınında büyük tepkiyle karşılandı. Ancak belki de en etkili tepki, Selanik’te yayınlanan O TOΠOE MOY dergisinden geldi.

O TOΠOE MOY, 23 Şubat tarihli nüshasının kapağında Atina’daki Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen (Yunan mitolojisinde yarı insan, yarı keçi varlık) heykeline yer verdi. Dergi Satir’in cinsel organına gönderme yaparak “Borçlarımız mı? Alın!” başlığını kullandı. Devamında da “Ama önce borçlu olduğunuz savaş tazminatlarını ödeyin” alt başlığını tercih etti.

Focus, makalesinde, Yunanistan’ın AB ülkelerine 300 milyar avroluk borcunu mikroskop altına almış, AB ülkelerinde bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı için belirlenen oranın yüzde 3 olmasına rağmen Yunanistan’ın yüzde 15’lere doğru gitmesini eleştirmişti. Makalede Yunan halkı yan gelip yatmak, tembellik yaparak dışarıdan gelen paralarla geçinmek ve AB’ye katkıda bulunmamakla itham edilmişti.

Selanik merkezli gönüllü eylem grubunun karşılıksız dağıtılan yayın organı O TOΠOE MOY, internet sitesinde de yer alan bir mesajla Focusdergisi editörüne seslendi. “Dergimizin bu son sayısı ve Satir size, meslektaşlarınıza ve saygıdeğer derginize adanmıştır” dendi. Focus’un hakaretlerini kabul ettiği var sayılan Yunan halkı ve siyasetçileri de bu sert mesajda nasibini aldı.

Focus’a adanan Satir

Sayın Bay Helmut Markwort
Focusdergisi Genel Yayın Müdürü

Derginizin kapağı bir zevksizlik ve kabalık ürünüdür. Paralarınız konusunda duyduğunuz kaygı, ülkemizin tarihine ve kültürüne hakaret etmek hakkını size vermez.

Kültür, Sayın Bay Markwort, grubumuzun dergisinin kapağında görülmektedir. Kültür, Atina Arkeoloji Müzesinde bulunan bu Satir heykelidir. Umarım onu biliyorsunuz.

Dergimizin bu son sayısı ve Satir size, meslektaşlarınıza ve saygıdeğer derginize adanmıştır.

Ama bir an durup, “paracıklardan” söz edelim. Çünkü, yazdıklarınızdan anladığımız kadarıyla sizi ilgilendiren tek konu bu.

Öyleyse, Almanya II Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’da işlediği suçların tazminatını ödesin, ülkemden çaldığı altınları iade etsin! O zaman kimin kime borçlu olduğunu anlayacağız. Hırsızlara gelince, Münih hapishanesine bir göz atın. Yolsuzluk yapmak için bir kişi yetmez, en azından iki kişi gerek. Deutschland’ın “Sancak gemisi” Siemens adı size bir şeyler anımsatıyor mu?

Skaramangas doklarında yan yatmış duran ve Almanya’da tasarlanmış denizaltılar ile Yunanistan’ın sizden satın almayı ret ettiği tankları anımsatarak belleğinizi tazelemeyi deneyelim. Almanya’nın son yıllarda Yunanistan’a silah sistemleri satan ülkelerin başında geldiğini ve Eurofighter uçaklarını almamız için dayanılmaz baskılar yaptığınız anımsatalım.

Ama bu sizin suçunuz değil. Bu sizinki gibi hakaretleri kabul edebilen Yunanlı vatandaşların ve kendilerini yönetmeleri için hata yaparak seçtikleri kifayetsiz politikacıların suçu.

Dostça duygularımızla,

Gönüllü Eylem Grubu
Güney Pieria

Yorum yazın

Arşivler

© HaberVesaire 2016